2008. március 27., csütörtök

Szomolyai kaptárkövek

Ha valaki a Bükk kaptárköveire kiváncsi, de esélye sincs rá, hogy mindet felkeresse, akkor a legjobb, ha a Szomolya község határában, a kaptárvölgyben lévőket látogatja meg. Itt található hazánk legnagyobb és legizgalmasabb kaptárkő csoportja. A csoport nyolc részből áll és összesen 117 fülkével dicsekedhet.
Szomolyai kaptárkövek Természetvédelmi Terület

2008. március 16., vasárnap

Jorge Reyes

Jorge Reyes egy olyan prekolumbián mexikói zene közvetítőjévé vált az elmúlt 25 év során, amely bár korábban talán így sosem létezett, de képes tökéletes illuziót teremteni. Lemezei sorát egy általános zenei megújhodás kísérte Mexikóban. Mára végérvényesen az ő zenei képlete határozza meg a Spanyol hódítók előtti Amerika zenéjéről alkotott képet (látványos példa erre az Apocalypto film kiváló zenéje, melyben végig érezhető Jorge Reyes közvetlen hatása).



Jorge Reyes a mexikóvárosi Nemzeti Zenei Iskolában (Escuala Nacional de Musica de la UNAM) kezdte el zenei tanulmányait. A hetvenes években Németországban tanult zenét és filozófiát, majd keleten folytatta tanulmányait: Törökország, Afganisztán, Pakisztán, India. Dharamsalában a tradicionális hindu és tibeti zenével ismerkedett. Izgalmas hangzásokkal, hangszerekkel és kultúrákkal találkozott. Miután visszatért Mexikóba, elkerülhetetlen volt, hogy idővel a különböző eredetű tapasztalatai egybe ne forrjanak egyetlen zenei/filozófiai rendszerré. Egy kortalan gyökerű új zenei nyelv létrehozása volt a cél elsősorban prekolumbián hangszerekkel és digitális sampling technikákkal. Első önálló lemezén (Ek-Tunkul, 1983) még meghatározó a Popol Vuh hatású pszichedelikus, progresszív hangvétel. A szintetizátor és a gitár szerepe fokozatosan szorult vissza lemezről-lemezre a különböző ütős és fúvós hangszerek javára. A kilencvenes években készítette legerősebb lemezeit: Nierika (1990), Bajo El Sol Jaguar (1992), El Costumbre (1993), The Flayed God (1994), Mort Aux Vaches (1996). Több lemezén olyan hatásosan sikerült megteremteni az ősi mexikó hangulatát, hogy egyáltalán nem érzi az ember zavarónak, illuziórombolónak, hogy ehhez más kultúrák zenei eszközeit is beveti (pl. didgeridoo, torokének).



Munkáinak fontos részét képezik a különböző kollaborációk. A híres mazaték sámánnő María Sabina (1888-1985) gyógyító énekei több Jorge Reyes lemezen is hallhatóak. Nem kevésbé meghatározó a Suspended Memories néven futó projekt, amiben Steve Roach ambient mester és Suso Sáiz gitáros világa olvad egybe az övével. Az eredmény két kiváló tribal ambient lemez (Forgotten Gods, 1992; Earth Island 1994). A La Otra Conquista című film zenéjét Samuel Zymannal közösen készítette: a prekolumbián hangzás találkozása a barokkal. A végeredmény igazán különleges és sokat hozzátesz az amúgy is izgalmas témát körüljáró filmhez.



Reyes mexikói őslakók közösségeiben folyamatosan gyűjt hangszereket, történeteket, dalokat, amik aztán mind szerepet kapnak saját zenéjében. Már vagy 30 lemez áll mögötte és rengeteg fellépés a világ minden táján. Mexikóban olyan helyszíneken volt alkalma koncertet adnia, mint Teotihuacán, Templo Mayor, Chichen Itza és Malinalco, valamint hagyománnyá vált az El Día de los Muertos-t nyitó koncertje.

Jorge Reyes
Jorge Reyes – MySpace
Jorge Reyes – last.fm
Jorge Reyes – Discogs

Suspended Memories Living Room Concert 1992, Part 1 of 3

Suspended Memories Living Room Concert 1992, Part 2 of 3
Suspended Memories Living Room Concert 1992, Part 3 of 3

Jorge Reyes - Invocacion - El Día de los Muertos 1991

Jorge Reyes - La Culebra – El Día de los Muertos 1991

El Día de los Muertos 2006, part 2 of 3

El Día de los Muertos 2006, part 1 of 3
El Día de los Muertos 2006, part 3 of 3

Jorge Reyes & Los Nok - Niuk En El Chopo II

2008. március 11., kedd

Khadak



Egy kicsit gyorsabb és könnyebb filmet vártam (különböző előjelek ezt valószínűsítették), de nem bánom, hogy tévedtem. Valójában egy lassan kibontakozó, mély alkotásról van szó. A Khadak (The Colour of Water) egy igazán különleges film; egy a mongol sztyeppéről urbánus környezetbe kényszerülő fiatal nomád epikus története. Bagi sorsa a közösség szerint, hogy sámánná váljék, de ő ezt elutasítja. Váratlanul tör be életükbe egy katonai konvoj, hogy egy állataikra veszélyes ismeretlen járvány miatt mindenkit bányászvárosokba telepítsenek. Az emberek nehezen viselik az áttelepítés traumáját. Egy idős pásztornő öngyilkos lesz és sokan szorulnak kórházi kezelésre. Itt diagnosztizálja egy pszichiáter Bagi epilepsziáját. Ezután kezdi meg első igazi sámáni utazását. Vezetője a távolból jeleket küldő idős sámánasszony.




A filmet Peter Brosens és Jessica Woodworth írta és rendezte. Mindketten forgattak már korábban dokumentumfilmet Mongóliában. Jessica Woodworth a 18 perces Arga Song-ot 1999-ben, Peter Brosens pedig egy úgynevezett Mongólia-trilógiát: City of the Steppes (1993), State of Dogs (1998) és Poets of Mongolia (1999). Mindkettejüknek volt alkalma találkozni a huszadik századi Mongóliában végbement mély társadalmi, lélektani változások nyomaival. Közös filmjüket a világ számos filmfesztiválján díjazták. Nem érdemtelenül.

2008. március 2., vasárnap

Mongol



Dzsingisz kán élete már több ízben vált filmkészítés ürügyévé. 2006-ban, a Mongol Birodalom megszületésének 800. évfordulóján megtörtént egy minden eddigi próbálkozást megsemmisítő film-trilógia alapjainak letétele. A produkció orosz, mongol, kazah, német összefogással készül. Sergei Bodrov rendezőtől korábban csak a Nomad című kazah történelmi eposzt láttam, aminek az első 20 perce bíztató, ám végül unalmas, kiszámítható, szánnivaló. A nagy kánt alakító japán Tadanobu Asano neve viszont nagyon jó előjelnek tűnt.



A történelmi hitelesség megszálottait a film alkotói nem is próbálják meg kielégíteni. Kínos, hogy a ruházat inkább kazah, mint mongol, nem kevésbé, hogy a harcmodor esetében sokszor a meggyőzőbb látvány reményében a fantázia győzedelmeskedett a nem kevésbé izgalmas valóság felett. A fiktív események viszont nem hinném, hogy rontanának az összképen, élvezhetőségen. Sőt. Egy ennyire ismert, több ízben megfilmesített történetnél ez talán megbocsátható... A kétes eredetű jelenetek, cselekményszálak nagyban hozzájárultak nálam ahhoz, hogy a végeredménnyel elégedett legyek és várjam már nagyon a folytatást.

Mongol – Official Movie Site
Mongol – russian site
Mongol – Wikipedia
Mongol – IMDb
Mongol – Ázsiafilm

Mongol Official Trailer

Altan Urag - Xox tolbton